Become a Member
Get Connected. Be Inspired
01/29/2019
Cleveland Akron
Treating Each Child as Our Own at Akron Children’s Hospital Considine Professional Building Addition

With a focus on creating positive distractions and a pleasant experience for patients and visitors, the interior design plan for the Considine Professional Building addition started with a guiding principle of Akron Children’s Hospital – treat each child as our own. The 230,000-square-foot addition at Akron Children’s Hospital main campus improves access and consolidates various outpatient locations including primary care, laboratory, pharmacy and specialty services for a facility that is far from your typical medical building.

The seven-story addition, designed by Hasenstab Architects, incorporates a stream-lined registration process, standardized exam rooms, and provides various amenities to facilitate enjoyable visits for patients and families. Entrance-based check-in locations allow patients and families to accomplish much of the check-in process upon entering the building – reducing wait times and enhancing wayfinding. An outpatient pharmacy, lab and grab and go café add to the building’s convenience and accessibility.

To further enhance wayfinding, and to provide positive distractions for visitors, regionally inspired floor themes and distinct color palettes were implemented. Custom wall graphics and arrival desk glazing design help to emphasize each floor’s theme and distinguish between the 13 different departments within the addition.

As this project is adjacent to a newly constructed surgical tower, design elements and the color palette needed to relate, but also differentiate between the two buildings. The predominant distinguishing factor is the sculptural blue wall that defines the central check-in area and the café space. Hinting at the blue wall featured in the Kay Jewelers Pavilion lobby, the design team opted to take the blue element vertical and create colorful punched openings that delight visitors from both the 2nd and 3rd floors. Pendant lighting with programmable RGB LED lighting allows the Hospital to tie in to the exterior lighting package when the campus goes “Pink” for Breast Cancer Awareness month, for example. 

Staff areas include in-clinic collaboration areas and touch-down work stations.  Out of clinic work areas incorporate both open work stations and closed offices to support departmental functions. To increase flexibility, movable partitions were utilized to allow for re-organization as department needs change.

Building on the success of the Kay Jewelers Pavilion project, full-scale mockups and Lean philosophies served as a foundation for integrated operational planning, design, and construction. A three-party, Integrated Project Delivery agreement was utilized, and the project was completed ahead of schedule and significantly below original estimates.

UPCOMING EVENTS

There are no upcoming events at this time.

Copyright © 2019 IIDA - Ohio Kentucky Chapter